Over Ethyleen

Wat moet u weten over ethyleen

"Wil je een steenharde peer of nectarine snel eetbaar krijgen? Stop deze dan in een zak met een banaan en binnen een paar dagen heb je heerlijk zoet en sappig fruit." Veel mensen kennen deze tip uit grootmoeders keuken nog wel. Het werkt nog echt ook. Dat komt omdat rijpende bananen van nature veel ethyleengas produceren. Dit groeihormoon zorgt ervoor dat ook vruchten in de omgeving versneld rijpen.

De nadelen van ethyleen

Hoewel bananen bijzonder praktisch zijn om thuis onrijpe vruchten op de fruitschaal wat sneller geschikt voor consumptie te maken, kleven er ook behoorlijk wat nadelen aan de natuurlijke uitstoot van ethyleen. Dit geldt met name voor transporteurs van versproducten, die een deel van hun lading soms weg moeten gooien vanwege beschadiging. Ook retailers hebben natuurlijk liever niet dat de groenten en fruit in hun schappen er verkleurd, vaal of anderszins onappetijtelijk uitziet.
 
Om het probleem van ethyleengas te verhelpen, moet je uiteraard eerst weten waar je precies mee te maken hebt. Zoals gezegd is ethyleen een natuurlijk voorkomend plantenhormoon dat door de meeste vruchten wordt geproduceerd tijdens het rijpingsproces. Vooral gedurende opslag en transport kan ethyleen een groot probleem vormen, aangezien vruchten meer van het gas produceren in stressvolle situaties, zoals bijvoorbeeld donker transport. De ethyleenproductie neemt ook toe als een vrucht al enigszins beschadigd is.

De gevolgen van een teveel aan ethyleen

Hoge gehalten aan ethyleen in de lucht rondom rijpende vruchten kan overige vruchten of bloemen die gevoelig zijn voor het gas beschadigen. Voorbeelden hiervan zijn het verliezen of verkleuren van bladeren en het geler, bruiner of valer worden van de vrucht zelf. Bovendien worden de vruchten zacht, verliezen ze smaak en beginnen ze veel eerder met het rotten of het vormen van smet.
 
De oplossing ligt dus in het zoveel mogelijk neutraliseren van het ethyleengas. Bij Simply Fresh bieden wij hiervoor een complete range aan innovatieve producten en diensten. Onze Ethyleen Controlling producten zijn gebaseerd op een uniek gepatenteerd proces, waarbij het verbindingsoppervlak van de molecuul wordt gemaskeerd, zodat interactie met de receptoren op de plant wordt uitgeschakeld. 
 
Het resultaat: een veel langere houdbaarheid en grotere beschikbaarheid van versproducten!